#TuNoEtsDeBarcelona si no saps on és la passarel·la de les Glòries Catalanes

Tu no ets de Barcelona si no saps on és la passarel·la de les Glòries Catalanes. Sí, la passarel·la atirantada per a vianants que des de l’any 1974 fins l’any 1992 va estar a la plaça de les Glòries Catalanes de Barcelona, i que es va convertir en la referència que identificava aquesta plaça. Sí, aquella que van treure per les olimpíades i que la van posar en un altre lloc de la ciutat. On és aquest lloc?

Tu no ets de Barcelona si no saps on es va traslladar la passarel·la que es va treure de la plaça de les Glòries quan es va fer la nefasta remodelació olímpica d’aquesta plaça. Sí, la van treure per fer un pas elevat en forma de tambor per als vehicles amb un parc a l’interior que no va satisfer a ningú, i en lloc de portar solucions al barri i al transit va fer més grans els problemes.

Però en aquesta ocasió volem parlar de la passarel·la atirantada per a vianants, no pas de la plaça de les Glòries Catalanes, de la qual se n’ha parlat molt i, sense cap dubte, se’n continuarà parlant durant molt de temps. Per tant, centrem-nos en la passarel·la.

Aquesta passarel·la és obra de Carlos Fernández Casado, va ser la seva primera obra atirantada i la segona que es va fer a Espanya, la primera va ser el pont de la Salve, sobre el riu Nervión a Bilbao.

Com a curiositat, aquesta passarel·la es va haver de projectar dues vegades, la primera, inaugurada l’any 1974, per construir-la a la Plaça de les Glòries Catalanes, i la segona amb motiu de la remodelació de la plaça de pels Jocs Olímpics a de Barcelona 1992, per ser traslladada a l’actual emplaçament.

En el projecte original, la passarel·la es va fer per comunicar tres punts separats per dues vies de trànsit. La forma de “Y” a planta es deu al fet que una de les comunicacions entre els tres punts és de menor importància que les altres dues. Per això la passarel·la té un braç principal recte que es bifurca en dos ramals corbats.

L’atirantament es fa des d’una única torre, situada a prop de la intersecció dels tres braços, de la qual parteixen tres famílies de tirants, una per cada braç; el principal es atirant en el seu eix i els secundaris en una vora. L’estructura atirantada és metàl·lica, i es remata amb accessos de formigó en els tres extrems. Un d’ells és un cargol en voladís, un altre un petit voladís recte, i el tercer és un segon cargol recolzat a la pila extrema del tram metàl·lic.

La passarel·la de les Glòries no es va projectar amb la idea de poder-la desmuntar, ni de substituir els tirants, com generalment es fa en els ponts per a tràfic rodat, perquè en una passarel·la no es va considerar necessari. Per això era impossible descarregar els tirants mitjançant la seva destensat i això ha obligat a descarregar-los tots alhora, elevant el tauler mitjançant gats hidràulics de manera que la càrrega dels tirants passés als gats.

La passarel·la, en la nova situació, és igual a l’original. L’única variació significativa és l’accés al braç principal. Es va buscar una solució simètrica respecte de l’eix de la passarel·la amb dos ramals en forma d'”U” transversals a l’eix de la passarel·la amb un arc timpà de 26 metres de llum, i és la clau del arc el que fa de suport a la passarel·la metàl·lica.

El muntatge en el nou emplaçament es va acabar l’any 1992.

Aquesta passarel·la tant imponent i impressionant a la plaça de les Glories, va continuar sent força visible durant uns quants anys en el seu nou emplaçament, fins que un altre esdeveniment celebrat a Barcelona l’any 2004, el Fòrum Universal de les Cultures, va impulsar la construcció de grans i alts edificis en el barri conegut com a Diagonal Mar i el Front Marítim del Poblenou.

La passarel·la de les Glòries Catalanes ha perdut la seva majestuositat i grandesa al quedar empetitida i mig tapada pels edificis de nova planta construïts en el front marítim, al costat de la Ronda Litoral.

Convido als que que són, o volen ser, de Barcelona que visitin la passarel·la a la nova situació i, tant si la recorden com si no, que hi passin caminant i que gaudeixin d’aquesta obra amagada i que no m’agradaria que fos oblidada.

Si encara no sabeu on està emplaçada, podeu anar a la plaça de Willy Brandt de Barcelona (veure mapa) o a l’Avinguda Litoral (veure mapa), entre la platja de Llevant i el parc del Fòrum, davant de l’espai on s’ha parlat de traslladar el Zoo de Barcelona.

Enllaços d’interès d’on s’ha tret la informació:

😉

😉

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s