#TuNoEtsDeBarcelona si no saps on esmolar l’eina

Tu no ets de Barcelona si no saps on esmolar el ganivet o altres eines de tall.

Passejant pel nucli antic de Barcelona, el que comercialment s’anomena barri gòtic, es possible que us hageu adonat que en determinats llocs hi ha algun carreu en una paret amb uns forats allargats com si fossin esgarrapades fetes a una pedra.

Es veu que en llocs on hi havia concurrència de gent, sobre tot si eren punts de trobada per anar a treballar, si en les parets hi havia alguna pedra bona, la feien servir per esmolar els ganivets o l’eina de tall que es portés, mentre s’esperava que arribés l’hora de començar o de marxar.

De pedres amb aquest forats n’havia vist a diversos llocs de Barcelona, però em va sorprendre trobar-les a un lloc tant cèntric i emblemàtic per a poder poder esmolar l’eina com és a la façana principal de la Generalitat de Catalunya.

Un dels efectes que ha tingut la pandèmia de la Covid-19 ha sigut que durant la Mercè del 2020 hem passejat per la plaça de Sant Jaume pràcticament sols, fet que ens ha permès descobrir que al palau de la Generalitat també hi ha un lloc on es poden esmolar els ganivets o altres eines de tall.

 Passejant per la Catedral de Barcelona vaig fer unes fotografies d’aquestes pedres, i buscant informació sobre això vaig trobar aquest article publicat a La Vanguardia, que ho explica molt ve. M’he pres la llibertar de traduir-lo.

Els afiladors populars de la catedral

Uns solcs profunds i longitudinals en el mur del carrer dels Comptes són el record de quan s’utilitzava la pedra de Montjuïc dels edificis públics per esmolar els ganivets.

Catedral de Barcelona. En un dels murs, davant del Palau del Lloctinent i on comença l’absis al carrer dels Comtes, uns solcs longitudinals i en forma de barca en algunes de les pedres trenquen la monotonia grisenca de la paret. Què són aquestes esquerdes com si fossin esgarrapades?, un es pregunta. Doncs són les marques d’anys i anys d’esmolar aquí repetidament ganivets i altres armes blanques. Eren els esmolets populars.

Hi ha més llocs a Barcelona on poden trobar marques similars. Per exemple al carrer del Carme, al recinte de l’antic hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Al costat d’una porta sempre tancada l’Institut d’Estudis Catalanes (IEC) hi ha una pedra amb els mateixos solcs que els de la catedral. I també poden observar-se en la muralla romana conservada a la plaça de Ramon Berenguer el Gran, així com a la plaça del Rei.

I és que esmolar ganivets a les pedres d’edificis públics s’ha practicat des de l’antiguitat. Marques com les de Barcelona són apreciables en monuments de l’antic Egipte, com a Karnak, Edfú, Luxor i Assuan, i per tot Europa és habitual trobar solcs d’esmolar en antics edificis romans, en esglésies i en catedrals.

A Barcelona es dóna la circumstància que moltíssims dels seus edificis estan construïts amb pedra de les pedreres de Montjuïc, un tipus de roca de gran qualitat, dura, compacta i fàcil de treballar que és idònia per a esmolar eines. Alguns estudiosos apunten que l’esmolat en edificis religiosos atorgava una mena de valor afegit al ganivet, doncs s’impregnaria de les propietats de la pedra sagrada. Així l’utensili adquiria una mena de màgia. Eren algunes de les supersticions del passat.

A la catedral de València és un altre dels llocs en els quals poden trobar-se els solcs, en concret en una pedra al costat de la porta de l’Almoina. S’explica que aquí s’erigia el patíbul i el botxí aprofitava per esmolar la destral abans de mutilar als condemnats. Almenys, els solcs de Barcelona no semblen tenir un origen tan macabre.

XAVI CASINOS – Barcelona secreta – LA VANGUARDIA

A les muralles romanes que podem veure des de la plaça Ramon Berenguer també hi ha una pedra amb les marques d’un esmolador popular.

😉

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s