#TuNoEtsDeBarcelona si no saps on són les verges de la Plaça de Catalunya

tunoetsdebarcelona verges plaça catalunya

#TuNoEtsDeBarcelona si no saps on són les verges de la Plaça de Catalunya.

Tu no ets de Barcelona si no saps on són la Mare de Déu de Montserrat i la Mare de Déu de Núria en el conjunt d’escultures de la Plaça de Catalunya de Barcelona.

Unes imatges que passen desapercebudes per a la majoria dels visitants de la plaça i que van ser venerades clandestinament durant la guerra civil.

El conjunt d’escultures de la Plaça de Catalunya  fou creat entre 1927 i 1929 per a l’Exposició Internacional de Barcelona de 1929.

La Plaça de Catalunya va començar a urbanitzar-se el 1902, tot i que el punt culminant de les obres fou als anys 1920, de cara a la celebració de l’Exposició Internacional. El 1927 s’organitzà un concurs públic per a decorar la plaça, al qual es va decidir la instal·lació de 28 escultures, d’autors com Eusebi ArnauJoan BorrellEnric CasanovasJosep ClaràJosep DunyachJaume DuranPau GargalloJosep LlimonaFrederic MarèsEnric MonjoVicenç NavarroLlucià OsléMiquel OsléJaume OteroAntoni PareraJosep Tenas i Josep ViladomatAquest conjunt és un dels més grans de Barcelona pel que fa a art públic, i esdevé un autèntic museu d’escultures a l’aire lliure.

Mare de Deu de Montserrat

  • Montserrat
  • Eusebi Arnau
  • Bronze
  • 2,25 x 1,07 x 0,60

Aquesta figura es troba a una fornícula del pilar que mira a muntanya del costat Besòs de la plaça. Com la resta de figures situades en nínxols, es tracta d’un alt relleu, pel que tan sols presenta la part frontal de la figura. L’obra representa un vell semi-nú, probablement el monjo anacoreta Fra Joan Garí, el qual sosté a la seva mà dreta una imatge de la Mare de Déu de Montserrat. Al pedestal es troba l’escut de Lleida. Aquesta obra va ser fosa a Codina Hermanos, Madrid.

 Mare de Déu de Núria

  • Dona amb imatge de la Mare de Déu
  • Enric Monjo
  • Bronze
  • 2,30 x 0,95 x 0,50

Es troba al pilar que mira al Besòs del costat mar de la plaça. Coneguda també com Pomona, aquesta obra representa una dona d’aspecte clàssic, vestida amb una túnica cenyida al cos i amb el cabell trenat, la qual sosté en una mà una imatge de la Mare de Déu, de la qual no s’identifica una advocació concreta. però popularment es considera que els la Mare de Déu de Núria. Especialitzat en imatgeria religiosa, Monjo donà a aquesta imatge un tractament academicista, en què l’actitud de contrapposto de la figura recorda l’estatuària clàssica grega. Al pedestal hi figura l’escut de Girona. Foneria: Codina Hermanos (Madrid).

plànol de la plaça catalunya amb la ubicació de les escultures

Plànol de la plaça amb la ubicació de les escultures extret de la Viquipèdia.

😉

😉

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s